06 21 97 98 20 praktijk.yryda@gmail.com

informatie over Slijtage / Artrose
ook wel spondylose genoemd.

Wat is spondylose?

Spondylose is degeneratie, slijtage of artrose van de wervelkolom. Vooral in de bewegende delen van de wervelkolom slijten de wervels en de tussenwervelschijven. Spondylose komt dan ook vaak voor in de nek (cervicale spondylose) of de onderrug (lumbale spondylose). Als de spondylose of slijtage ernstig is, kan er druk ontstaan op de zenuwen en krijgt u pijn.

Oorzaak van spondylose

Spondylose komt vaak voor bij mensen van 50 jaar en ouder, want de belangrijkste oorzaak is ouderdom. In de loop der jaren worden wervels brozer en tussenwervelschijven droger en dunner. Het lichaam maakt op slijtageplekken botweefsel aan om de wervelkolom te versterken. Dit kan op uw zenuwen gaan drukken en pijn, tintelingen en gevoelloosheid veroorzaken.

Spondylose komt ook bij jonge mensen voor, als gevolg van een aangeboren afwijking of een ongeval. Er zijn aanwijzingen dat spondylose een gevolg kan zijn van een zware overbelasting door een verkeerde lichaamshouding, zoals verkeerd slapen, veel rijden, zwaar tilwerk of te lang aan een stuk op de computer werken (RSI).

Spondylose klachten

Bij een spondylose in uw rug kunt u pijn hebben in de rug, die uitstraalt naar uw benen. Dit kan steeds erger worden waardoor lopen lastiger wordt.

Bij een spondylose in de nek kunt u pijn hebben in de nek, die uitstraalt naar uw armen. Soms kan er sprake zijn van verminderde kracht of verminderd gevoel in de armen of de benen. Ook kan een verminderde controle van de blaas veroorzaakt worden door de spondylose.