06 21 97 98 20 praktijk.yryda@gmail.com

Informatie over
stenose

Wat is stenose in de nek?

 De wervelkolom bestaat uit 24 wervels, keurig op elkaar gestapeld. Hierdoor ontstaat een holle buis tussen de wervellichamen en de wervelboog, het wervelkanaal genoemd. Door dit kanaal loopt het ruggenmerg, een bundel van zenuwen. Een stenose, ook wel kanaalstenose genoemd, is een vernauwing van het wervelkanaal waardoor de zenuwen worden bekneld. Een stenose komt meestal voor in de rug, dit heet een lumbale stenose. Een stenose of kanaalvernauwing in de nek ( cerviale stenose) ontstaat meestal tussen de vierde en zevende nekwervel.

Oorzaak van een stenose in de nek

Als we ouder worden slijt onze halswervelkolom. Bij de een gaat dit sneller dan bij de ander. Door de slijtage groeit er bot aan, verdikken de nekwervels en ontstaan er uitstulpingen of ophopingen waardoor het halswervelkanaal vernauwt. Het halswervelkanaal wordt dan te nauw voor de zenuwen die erdoor heen lopen. Als het halswervelkanaal zelf vernauwt noemen we dit een spinale kanaalstenose. Als de opening (het foramen) vernauwt en de zenuwwortels die vanuit het halswervelkanaal naar buiten lopen beknelt, dan spreken we van een foraminale stenose.

Een stenose in de nek komt vaak vooral voor bij oudere mensen die van nature al een nauw wervelkanaal hebben. Als uw nek langdurig op dezelfde manier is belast kan dit invloed hebben op het ontstaan van een stenose. Maar ook osteoporose, een hernia of een tumor kunnen een stenose in de nek veroorzaken.

Normaal en vernauwd halswervelkanaal (stenose in de nek)

Door de vernauwing is er steeds minder ruimte in het wervelkanaal en kan er een druk ontstaan op de zenuwen die uw wervelkolom uitlopen, bijvoorbeeld naar uw armen. Ook kan er een beknelling van het ruggenmerg ontstaan.

Door deze beknelling kunt u last hebben van:

  • Pijn in uw nek of in uw schouders, erger door het buigen of draaien van de nek
  • Prikkelingen, pijnscheuten of elektrische stroom door het buigen van de nek
  • Pijn of moe gevoel in één of beide armen.
  • Gevoelloosheid, doofheid of een tintelend of branderig gevoel in een of beide armen of benen Langzamere reflexen, stuurloosheid, spasmen of kramp in uw arm- of beenspieren
  • Incontinentie

De klachten van een stenose in de nek lijken op deze van een nekhernia, omdat in beide gevallen de zenuwen in de nek bekneld worden. Bij een stenose in de nek word  het ruggenmerg bekneld, bij een nekhernia de zenuwwortels. Het verschil is dat de klachten bij een stenose in de nek zich langzaam ontwikkelen, terwijl een nekhernia plotseling kan ontstaan. Een combinatie van stenose in de nek en een nekhernia komt ook regelmatig voor.