06 21 97 98 20 praktijk.yryda@gmail.com

Informatie over
(nek) hernia

Wat is een hernia ?

Een hernia is letterlijk een uitstulping van weefsel of een orgaan uit een lichaamsholte. Een hernia komt veelal in de rug voor, maar kan ook in de nek voorkomen.

De wervelkolom bestaat uit wervels. Tussen de wervels vangen de zachte tussenwervelschijven schokken op. De tussenwervelschijven hebben een zachte elastische kern met een stevige vezelwand van bindweefsel. Bij een hernia zakt de tussenwervelschijf in en verzwakt de wand waardoor de elastische kern naar buiten puilt en een hernia veroorzaakt. Veruit de meeste rughernia’s komen laag in de rug voor tussen de 4e en 5e lendenwervel (L4-L5) of tussen de 5e lendenwervel en het heiligbeen (L5-S1).

Oorzaak van een hernia

Een hernia komt veel voor bij mensen tussen de 20 en 50 jaar. De meeste hernia’s zijn het gevolg van een aangeboren zwakte van de tussenwervelschijf. In sommige families komt een hernia dan ook meer voor dan in andere families. Soms ontstaat een hernia door een zware of langdurige belasting van de rug in een verkeerde houding, bijvoorbeeld door te lang verkeerd zitten.

Hoe ouder u wordt hoe meer kans u heeft op een hernia door slijtage of spondylose. In de loop van het leven slijten de tussenwervels, bij de één wat meer dan bij de ander. Door deze slijtage kan de tussenwervelschijf inzakken en naar buiten puilen. Het is mogelijk dat overgewicht, roken, te weinig bewegen en een slechte conditie of slechte rugspieren uw kans op een hernia verhogen.

Hernia klachten

Het is heel goed mogelijk dat een hernia geen pijnklachten geeft, dan hoeft er ook niets te gebeuren. Alleen als de uitstulping op een zenuw duwt, kan dat hevige pijn in de rug en uitstralende pijn via de bil naar één been geven, soms helemaal tot in de voet.

De meeste mensen met een hernia hebben voortdurend felle beenpijn, vooral als ze zitten. De pijn kan verergeren door druk van bijvoorbeeld hoesten, niezen of persen op het toilet. De chemische stofjes die vrijkomen bij de scheur, kunnen een irritatie of een soort ‘ontsteking’ van de zenuw veroorzaken.
Naast pijn kunt u last krijgen van een slapend, dof gevoel in uw been. Anderen hebben een doffe rugpijn met wisselende pijn naar de benen en worden steeds stijver. Als de zenuw erg bekneld is, kan een spiergroep in het been kracht verliezen en zelfs verlamd raken. U kunt daarnaast problemen krijgen met plassen of met uw ontlasting.

 

Een nekhernia

De halswervelkolom bestaat uit halswervels. Tussen de halswervels vangen de zachte halstussenwervelschijven schokken op. De halstussenwervelschijven hebben een elastische kern (nucleus) met een stevige vezelwand van bindweefsel (annulus fibrosus). Bij een nekhernia zakt de halstussenwervelschijf in en verzwakt de wand waardoor de elastische kern naar buiten puilt en een nekhernia veroorzaakt. Als deze uitstulping op een zenuw duwt, krijgt u pijn.
De meeste nekhernia’s komen laag in de nek voor, tussen de 6e en 7e halswervel (C6-C7)

De oorzaak van nekhernia verschilt per persoon. Dit kan slijtage zijn, waardoor een tussenwervelschijf in de nek gaat uitpuilen die dan een zenuwwortel beknelt.
Er zijn aanwijzingen dat langdurige overbelasting een nekhernia kan veroorzaken, denk hierbij vooral aan voorovergebogen op een scherm kijken, iets wat we steeds meer doen.

Nekhernia klachten

Mensen hebben vaak eerst nekklachten voordat ze een nekhernia krijgen. De symptomen van een nekhernia zijn anders dan die van een hernia in de rug.
Dit komt doordat de zenuwwortels in de nek zich vertakken naar de schouder, arm en handen. Gevolg van een nekhernia is een uitstralende pijn in de schouders en arm, vaak zelfs tot in de hand. De arm kan anders aanvoelen dan normaal en kan prikkelend of gevoelloos aanvoelen. Het is mogelijk dat er krachtverlies optreedt in de hand of arm. Het is zelfs mogelijk dat er verlammingsverschijnselen optreden en bepaalde spieren uitvallen.

 

Hernia in de lage rug - Slingeland Ziekenhuis

 

 

 

Heb ik een hernia?! - Fy-fit Fysiotherapie Nijmegen

 

 

 

 

 

 

Operatie bij een nekhernia